Hvem er vi?


Vi bor på Håkøya utenfor Tromsø.


Avlsfilosofi

Vi planlegger våre første to kattekull i 2019. Jeg vet fra mitt oppdrett av hunder at avlsarbeid er en tidkrevende, kostbar og møysommelig prosess. Og at det ikke finnes noen snarveier til et godt og seriøst oppdrett. Gleden ligger i å få frem friske vakre individer med godt gemytt. Og å ta vare på rasen som helhet. Som biolog har jeg også en genuin faglig interesse for avl, genetikk og helse.

De viktigste kriteriene for meg i mitt katteoppdrett er helse, genetisk variasjon og gemytt. Jeg følger PawPeds sitt helseprogram og helsetester mine katter som en del av evalueringen før evt avl. Jeg ønsker å bidra til økt genetisk variasjon i rasen gjennom mitt avlsarbeid. Bakgrunnen for dette er at vi fra biologisk forskning vet at høy genetisk variasjon øker overlevelsen av populasjonen som helhet, mens høy innavl gir genetisk depresjon, sykdom og tidlig død. 

Polydaktyli (2-8 ekstra tær) er et vanlig "sætrekk" ved rasen Maine coon. Omtrent 40% av de opprinnelige Maine coon kattene var polydaktyle, og de aller fleste av dagens Maine coons har polydaktyle slektninger i sine stamtavler. Ved etableringen av rasen ble imidlertid ikke polydaktyli skrevet inn i standarden og polydaktyle kattene kunne dermed ikke konkurrere på utstilling. Dette medførte at man i stor grad selekterte bort polydaktyle katter i avl. I FIFe ble det innført forbud mot avl på polydaktyle Maine coon-katter fra og med Januar 2014. Det finnes imidlertid ingen faglige grunner til å utelukke slike katter fra avl eller utstilling. Jeg vil bruke både polydaktyle og ikke-polydaktyle Main coon katter i mitt oppdrett, og er derfor medlem av TICA som tillater avl og har championat for polydactyle Maine coon katter.KursJeg gjennomførte PawAcademy sitt kurs G1 (Basic course G1-35_ENG, cat) februar-mars 2018. Dette er et intensivt internasjonalt nettbasert kurs for katteeiere og katteoppdrettere. Les mer om G1-kurset her. PawAcademiet hadde 10 års jubileum i 2017.

Jeg er nå student på PawAdacademy sitt kurset G2 for katteoppdrettere (G2-25 EN 18. sept 2018 - 1. januar 2019).

Jeg har i tillegg tatt Norsk Kennel Klub (NKK) sin Oppdretterskole Del 1 og Del 2 for hundeoppdrettere.

Stamnavn
  • Stamnavnet mitt "NO*Alterskjær" ble godkjent i FIFe den 28/9-2017
  • Stamnavnet mitt "Alterskjaer" ble godkjent i TICA den 28/12-2017
Medlemsskap
  • TICA siden 13. desember 2017: Regular Intl Member Northern Europe Region
Verv

Kommentarer

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar