Adelkattens Juleshow 2017


Veldig artig å besøke fotografen med Puma under Adelkattens Juleshow

Denne helga har kattungen vår, Puma, og jeg deltatt på vårt aller første katteshow - Adelkattens Juleshow. Vi kom reisende ned fra Tromsø i full snøstorm fredag kveld. Og har hatt en fantastisk lærerik helg og storkost oss ilag med skjønne og kunnskapsrike damer. Jeg har lært "pistolgrepet", "grooming" av katt, og mye mye mer - og Puma har vunnet sin første rosett og en lekker BIV (best i variant) medaljong.
Jeg er så fornøyd! Vi er blitt så godt tatt i mot. Jeg var så heldig at jeg fikk "henge meg på" / "campe sammen med" Britt (Puma sin oppdretter) og Helga fra Harstad. Utstilling er veldig lærerikt, spennende, sosialt og gøy! Akkurat som hundeutstillinger! Veldig kjekt å treffe folk og få studere alle kattene og lytte til / lære av dommerne, og se / få forklart hvordan en katteutstilling går til i praksis. Kjempeflott, proft og imponerende arrangement. Med så mange blide og hyggelige arrangører, utstillere, og dommere i sving. Kjekt også med godt utvalg i salgsboder og stands der man kunne supplere utstyr.
DETTE skal vi gjøre mer av!! 
  

Lørdag ble det Ex.2 hos dommer Lone Lund (Danmark) og følgende flotte kritikk:
"TYPE: Promising young lady, still developing, nize strong boning + strong muscletall, nice large pa...ws with snowshoes. HODE: Ex. Expression, well structured, fine profile + forehead, ex box + chin, needs time to develop ØYER: Ex. size + shape, nize fierce expression, well set + placed ØRER: large + open, well set + placed at good angel with tufts PELS: Ex. Silky + nice flow. Ex. Silver expression + contrast, tand ghost martei rigs HALE: good length + slope KONDISJON: Ex. TOTALT INNTRYKK: Sweet, playful + promising. "

Søndag slo hun til med Ex.1 + BIV totalt og super kritikk fra dommer Karina Bjuran (Norge):
"TYPE: allerede stor og vellbuilt ung hunnkatt. Sterk i kroppen og flotte ben. HODE: Ex. MCO-hode, fin profil og lengde på hodet. Flott box og hake. Herlig frekt look. ØYER: Fine i form, size og farge. ØRER: Flotte ører på alle måter i den alder - store, flott FORM, bra plassering. PELS: Ex. Pelskvalitet HALE: Never endring takk. I love you! KONDISJON: I SUPER kondisjon. TOTALT INNTRYKK: Gratulerer til oppdretter. "

Nydelige Nordic Lynx's Crazy Kiss aka Puma er oppdrettet av Britt Jarling / Nordic Lynx i Harstad.
Den lekre burpynten er laget av "for cats by Galina".
Det ble ikke mye tid til strikking og jeg fikk heller ikke tatt så veldig mange bilder på Adelkatten´s Juleshow i helga - men noen få blinkskudd ble det. Her er fineste Helga / HeLo's og den nydelige pusen hennes som ble Champion nå i helga. Og dette er altså det såkalte "pistolgrepet"! Sånn viser man katter.
Huskeliste / Pakkeliste
 • Stamtavle, Pass / vaksinasjonskort, dokumentasjon / bekreftelse fra arrangør om at katten er påmeldt / registrert, kvittering for betalt registreringsavgift.
 • Klipp klør og bad / stell / prep katten for show.
 • Til buret trenges: Burgardiner / pynt og et underlag til buret, en liten seng, kattedo og katteperler (ikke sand - da dette henger seg fast i og misfarger hvit pels), små vegghengte vann og fôrskåler, børst og støvbrett til å rydde buret underveis - og etterpå / før du reiser hjem.
 • Husk godt fôr - som katten gjerne spiser.
 • Produkter til grooming av pels: Pudder, antistatisk spray, børst, kam
 • Nål til å feste deltagernummer når du skal frem til dommeren
 • Gjerne en liten leke på stang til å underholde katten med
 • Dersom du har vunnet Cert på tidligere utstillinger, så skal disse medbringes
 • Vi fant stoler i hallen (kan medbringe klappstol om man kjører bil)
 • Vips, bankkort og gjerne litt kontanter - det er mange fristelser og fine stands på utstilling
 • Strikketøyet fikk jeg IKKE tid til
 • Kamera er hyggelig om man liker å ta bilder
Jeg elsker lukten av baby pudder!! Antistatisk spray var også et must! Og lipsyl til meg selv - for det var fryktelig tørr luft inne i hallen!

Yoga for katter! Puma fant seg utrolig godt til rette i buret sitt. Men syntes nok det var litt stress når hun skulle frem til dommeren. Jeg er veldig glad for at vi fikk deltatt på en første utstilling nå mens hun er ung - og tenker at dette er super trening før neste show når hun er blitt eldre.
Hva skjer på en katteutstilling?
 • Dørene åpnes tidlig. Klokken 07. Først på programmet står kontroll / registrering der man får oppgitt katalognummer og finner kart for hvor man har fått bur (meld fra om evt tittelsjanser, sjekk at gruppe, kjønn og klasse stemmer). Her får man også katalog for utstillingen der det står oppgitt hvem man skal konkurrere mot.
 • Så skal man videre til veterinær/helsesjekk pluss fremvisning av vaksinasjonskort, finne buret sitt og installere seg der med katt og utstyr.
 • Grunnbedømming i forhold til standard: Følg med framme ved dommerbordet til "din dommer" hvilken rekkefølge kattene skal bedømmes i (katalog-numrene skrives opp på en whiteboard, hent din katt når katten før er til bedømming). Bedømmelsesseddelen og evt Cert hentes senere i informasjonen / sekretariatet (etter at disse er plottet inn / registrert i MinKatt-systemet). Det er viktig og ta vare på Certet og diplomet som dokumentasjon på veien mot evt titler. Maks poengsum er 100 poeng. Det kreves minimum 88 poeng for å få Excellent (Ex.), 93 poeng for å få CAC / CAP, 95 poeng for å få CACIB / CAPIB, 96 poeng for å få CABCIB / CABPIB, 97 poeng for å få CACS / CAPS - og NOM. Main Coon kattene i samme fargegruppe konkurrerer så mot hverandre, og dersom flere katter har fått Ex. så vil dommeren rangerer disse (Ex.1, Ex.2 osv). I kattungeklassen (klasse 12) som Puma konkurrerte i tildeles ikke Cert. Hun må være fylt 10 måneder for å kunne konkurrere om Cert. I klassene 1-10 tildeles Cert til den som er Ex.1. Dersom det er nok katter kan det også deles ut BIV (Best i Variant). Puma vant BIV søndag mot to flotte eldre hannkatter. Kattene som ikke skal videre i konkurransen (blir nominert) skal tilbake i buret og får hvile der til utstillingen er over. Det er ikke lov å forlate / pakke sammen før et gitt klokkeslett (dersom man må rekke et fly søndag må man evt søke om disp for å kunne dra litt tidligere).
 • Nominering (NOM) til Best in Show: Etter at kattene er grunnbedømt og evt Certene er delt ut, samler dommeren de beste kattene fra hver variant til nominering. Utstillerne må selv passe på og møte til nomineringen med sin katt.
 • Panel og Best in Show: Katter som blir nominert går videre til finalen med Panel og Best in Show (BIS) for de ulike kategoriene. Der deltar / stemmer alle dommerne som har bedømt gjeldende kategori. I denne konkurransen stiller ikke eierne selv sine katter - det er det assistene som gjør og det er kun nummer og ikke navn som leses opp under presentasjon, vurdering og avstemningen. Når dommerpanelet har bestemt hvem som vinner - annonseres navn på katt og eier - og premien deles ut.
Grunnbedømming. Dommer og dommerelev på Adelkattens Juleshow.


Prislappen
Hva koster det å reise på katteshow? Det koster akkurat like mye som å reise på hundeutstilling. Men logistikken er MYE enklere. Puma er jo adskillige kilo lettere enn hundene mine - og kan reise sammen med meg i en bag. Jeg slipper dra på digre, tunge bur og kan lettvint ta en drosje frem og tilbake til hotellet. Etter å ha båret rundt på / vist noen voksne Maine Coon katter nå i helga - er det åpenbart at dette kommer til å forandre seg når Puma er ferdig utvokst - for jeg har jo IKKE valgt den letteste katterasen.... Så bagen vil bli tyngre..... Også vil det jo bli mer enn én katt som skal være med på tur etter hvert..... og lengre turer.... Utstilling og overnatting på et og samme sted / hotel var også utrolig lettvint. Så LetoHallen skal jeg tilbake til! Som regel så prøver jeg og fortrenge prislappen på "husmorferier" / "studieturer" som denne - men det har vel en viss "oppdragende" virkning og faktisk regne over hva det koster? For det er jo ikke gratis...
Registrering og reisekostnader
Registreringsavgift for to dagers utstilling NOK 700
Flybillett (Eurobonus) NOK 431
Avgift katt på fly (2 x NOK 425) NOK 850
Best Wester Hotel fredag-mandag inkl katt på rommet NOK 3220
Div hotellmat NOK 1000
Drosje Gardemoen - Hotell NOK 682 
Drosje Hotel - Gardemoen NOK 592
Parkering Langnes Flyplass NOK 900
Totalt NOK 8345
Diverse
Burgardiner fra Galina NOK 900
Seng fra Galina NOK 380
Div annet stasj fra Galina NOK 400
Rosett NOK 30
Shampo, balsam, pudder, kammer, børster NOK 2000
To stykk kattedo NOK 400
Reisebag NOK 600
Fotografering Felida Foto NOK 500 pluss NOK 300 - for det ble så mange fine bilder....
Ny koffert med hjul NOK 2000
Totalt NOK 7510

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

The genetics of polydactyly in Maine coon cats

Alterskjaer Dan moving to Belgium

Polydaktyli hos Maine Coon katter