HCM ultralyd undersøkelse av Puma hos AniCura TromsøI dag har Nordic Lynx's Crazy Kiss aka Puma (1 år) vært inne til sin første HCM ultralyd undersøkelse hos kardiolog Liva Vatne (PawPeds-godkjent hjertespesialist) ved Anicura Dyresykehuset Tromsø. Vi har full storm i Tromsø - så flytrafikken var noe forsinket. Men det ordnet seg til slutt. Fantastisk flott at vi kan få sjekket kattene våre her i Tromsø - og slipper reise sørover for å gjøre undersøkelsen.

HCM - hypertropfisk kardiomyopati - er en hjertesykdom som gjør at hjertemuskelen vokser seg abnormt tykk og stiv, slik at hjertets funksjon etterhvert hemmes og hjertet får problemer med å jobbe effektivt. Sykdommen er en vanlig årsak til blodpropp, arytmier og infarkt som kan resultere i akutt død hos katten. 

Forekomsten av HCM hos rasen Maine Coon er høy (5–15%), og katter som vurderes brukt i avl bør derfor utredes / helsetestes. Omtrent halvparten av sykdomstilfellene kan knyttes til en mutasjon kalt A31P som ligger på et gen som heter MyBPC3.

Puma er allerede DNA testet og hun er ikke bærer av dette sykdomsgenet (fri, N/N, MyCatDNA, resultatene fra denne undersøkelsen er innsendt til PawPeds men ikke publisert der enda).

Det er imidlertid ikke nok å bare DNA teste katten. Man må også følge opp med ultralyd scanning av hjertet hos godkjent spesialist ved 1, 2, 3, 5 og 8-9 års alder. I denne undersøkelsen måles hjerteveggens tykkelse og man ser på funksjonen / anatomien til hjertet.

Katter med HCM diagnose på ultralyd skal selvsagt ikke brukes i avl. Det skal heller ikke katter som har to kopier av A31P (er homozygot positiv etter DNA-test). Mens katter som har en kopi (er heterozygot bærer av sykdomsgenet) kan pares mot katter som er fri (N/N) for A31P og har normalt resultat på ultralyd.

Jeg har vært inne flere ganger til ultralydundersøkelse i forbindelse med drektighet på hundene - og det var med litt samme spenning jeg deltok på ultralydundersøkelsen av Puma sitt hjerte i dag. 

Dagens undersøkelse viste at Puma er frisk med normal hjertefunksjon. Jeg vil selvsagt følge opp med ny ultralyd undersøkelse av hjertet om et år slik helseprogrammet anbefaler. Nå venter vi på resultatene fra avlesningen av HD røntgen bildene. Om alt ser bra ut der også, med normale hofter, kan Puma brukes i avl. Etterhvert.


HCM ultralyd undersøkelsen er en viktig helseundersøkelse før evt bruk i avl. En veterinær med spesialistutdanning på hjertesykdom (kardiolog) kan med ekkokardiogram av hjerte se etter symptomer på HCM og annen hjertesykdom. I Norge fins pr 1. juli 2015 seks kardiologer med godkjenning av helseprogrammet, og spesiell trening i slik undersøkelse.

Prisen på HCM ultralydundersøkelsen av katt er NOK 1700.Veterinæren skriver testresultatet på skjemaet og sender en kopi av dette til registreringsansvarlig for helseprogrammet i PawPeds direkte. Resultatet av HCM-scanningen offentliggjøres deretter under helseinfoen til katten i PawPeds. Dette tar normalt et par måneder.

Kommentarer

Populære innlegg