HD røntgen av Puma hos AniCura Tromsø


Røntgenbilde av Puma sine hofter 19. juni 2018. Bildet er tatt hos vår veterinær Vigdis Børset Rædergård hos Anicura Dyresykehuset Tromsø. Nordic Lynx´s Crazy Kiss aka Puma er født 17. juni 2018.

Det er etablert helseprogram for følgende arvelige sykdommer hos Maine Coon:
  • HCM hjertesykdom: Ultralyd og DNA-test for A31P-mutasjonen i genet MyBP C3
  • HD hofteleddsdysplasi: Røntgen-undersøkelse
  • PK som gir blodmangel: DNA-test
  • SMA som er en sjelden muskelsvinnsykdom: DNA-test
Disse programmene administreres av PawPeds. Les mer om helseprogrammene for Maine Coon her.

Anne M Berge har også akkurat laget en veldig fin oversikt over hvilke helsetester som bør gjøres på Maine coon katter før evt bruk i avl, basert på tall, forskning, og faktisk helserisiko.

Puma er allerede DNA-testet og resultatene ligger offentlig / tilgjengelig på MyCatDNA og i PawPeds. Puma er heterozygot bærer av Erythrocyte Pyruvate Kinase (PK) Deficiency - men ellers negativ for alle de andre sykdommene det ble testet for inkludert SMA og HCM. Dette betyr at et viktig kriterie i valg av hannkatt til Puma er at den IKKE er bærer av samme gen (PK def) slik at man adderer opp sykdomsgenet / mutasjonen og dermed øker sjansen for at noen av avkommene skal bli syke. 

Denne uken har vi vært hos Anicura Dyresykehuset i Tromsø for HD røntgen. Ved ankomst gikk vi gjennom papirene og anbefalingene fra PawPeds, katten ble veid (Puma veier nå 5 kg), ID-chipen ble scannet og sjekket, og veterinær Vigdis lyttet på hjerte, sjekket tenner mm. 

Selve røntgen undersøkelsen bør gjøres uten at katten dopes ned siden noen katter kan være litt "løse i leddene", så jeg var veldig spent på hvordan dette skulle gå. Men Puma (og veterinær pluss assistent) var kjempeflink og bildene ser fine og klare ut.

Nå sender veterinæren skjema og røntgen bilder til Sverige for vurdering av spesialist Dr. Per Eksell og deretter registreres resultatet i PawPeds. 

Hofteproblemer er dessverre ikke uvanlig hos Maine Coon katter. Røntgen av hoftene er derfor anbefalt både av FIFe og helseprogrammet før man bruker en katt i avl. To store demografiske studier som inkluderer røntgenundersøkelser av totalt 5696 Maine Coons viste en forekomst av HD (ulike grader) på gjennomsnittlig 28.7% (Loder & Todhunter 2017; PawPeds). Av disse hadde 7-10% moderat eller svært affekterte hofter (Grad 2 og Grad 3 HD). Katter med Grad 2 eller Grad 3 HD anbefales ikke brukt i avl. Les mer om om HD hos Maine Coon katter her på bloggen.

Neste uke kommer hjertespesialist Liva Vatne nordover fra Oslo, og vi skal inn til hjertescanning hos Anicura. 

Så krysser vi fingrene for at vi kommer gjennom disse viktige helseundersøkelsene uten anmerkninger slik at Puma kan brukes i avl.





Dette skjemaet med dokumentasjon fra eier og veterinær sendes inn sammen med røntgenbildene.


Kommentarer