Vi ser på mulighetene for operasjon av Knerten sin ganespalte

Knerten og søsteren Polyanna (15 uker)

Tommeliten / "Knerten" - kattungen med ganespalte jobber intenst med å nå igjen søstrene sine i vekt! Han gikk opp hele 610 gram fra 11- til 14-ukersdagen og veide da 1460 gram. I samme tidsperiode gikk Grace opp 446 gram til 2086 gram, Ada 417 gram til 2037 gram, og Polyanna 430 gram til 1950 gram. Ada og Grace er blitt sterilisert og flytter neste uke til sine nye familier i Tromsø. Mens Polyanna blir værende hos oss og evalueres videre for avl. 

Knerten spiser nå primært råfór fra MUSH. Han nyser en del pga mat på aveier i nesen - er litt snufsete pga irriterte slimhinner - og har de siste par ukene fått antibiotika for å dempe infeksjon / irritasjonen i luftveiene. Men bortsett fra litt snørr og nysing - så går det veldig bra med han. Han blir mer og mer robust for hver dag som går, og er blitt en skikkelig kjekkas som vokser og lever livet sitt til fulle på tross av sitt medfødte handikap. 

Knerten 14 uker og nesten 1.5 kg

I dag fikk jeg høre om en annen katt født med ganespalte som gjennomgikk en vellykket operasjon her i Tromsø da hun var 6-7 måneder gammel. Bløtkantene i ganespalten ble "sydd" direkte sammen vha sutur. Operasjonen forløp uten komplikasjoner og var vellykket. Denne katten lever i beste velgående og er blitt en stor, flott og frisk katt. 

Det var utrolig oppmuntrende og høre om en annen kattunge med ganespalte der alt har gått bra med positivt utfall av operasjon. Vi satser på vellykket operasjon av Knerten også når han har fått spist seg stor nok til å tåle anestesi.

Ganespalter er en medfødt defekt - men kan også oppstå som et resultat av traumer feks om en katt blir påkjørt av bil. En primær ganespalte involverer lepper og fortannsegmentet, mens en sekundær ganespalte involverer den harde ganen og / eller den myke, bakre delen av ganen. 

Knerten har en medfødt sekundær ganespalte der spalten er lokalisert i den myke, bakre delen av ganen. 

Knerten sin ganespalte fotografert under en diger gjesp da han var henholdsvis 10 og 16 uker gammel


Det finnes ikke så mange eksempler på operasjon av medfødte ganespalter på katt (kasustikker) i litteraturen, men jeg samler de jeg finner fortløpende i dette blog-innlegget. 

Knerten og Polyanna 15 uker

Fangbanet Knerten 15 uker


Operasjoner av ganespalte på katt - publiserte kasustikker 

Utfordringen ved operasjon av ganespalter er at det vil kunne oppstå spenn og friksjon i vevet. Det er "trangt" om plassen for kirurgen inne i den lille kattemunnen - og vevet er tynt og fragilt slik at suturer og sår kan gå opp igjen etter operasjonen. I litteraturen beskrives ulike former for "lappe-teknikker" der men "legger" nærliggende vev over spalten og så syr sammen. Slik at man unngår spenn i vevet og samtidig sikrer sirkulasjon / blodtilførsel.

Defoor et al (2013) anvendte "angularis oris axial pattern buccal flap"-metoden da de opererte en 7 måneder gammel kastrert hannkatt (Europeisk korthåret huskatt). Det vil si at de brukte vev fra kinnet til å "lappe" igjen spalten i ganen på katten. Dette er ganske invasiv operasjon som dessverre ikke endte godt.

Figur 1. Skjematisk beskrivelse av "angularis pris axiel buccal plap"-metoden som ble brukt på en katt av Defoor et al (2013). Metoden er ganske omfattende / invasiv da vev fra kinnet brukes til å dekke / sy igjen ganespalten. Huden i kinnet snittes (A), subcutant vev dissekeres frem (B), to parallelle snitt gjøres gjennom muskler og buccal mucose, dorsalt og ventralt til a. angularis oris (C), et dorsalt snitt gjøres gjennom buccal mucosa mellom de to tidligere snittene (D). Flappen / "vevslappen" forblir festet med sterk vaskularisering (E) og legges over slik at den dekker kløften slik at buccal mucosa vender opp mot nesehulen (F), før kinnet sys igjen (G).

Katten hadde tidligere vært operert hele tre ganger - men alle gangene hadde operasjonssåret gått opp. Overlappende vev fra svelget ("pharygneal overlapping flap") ble brukt for å dekke over spalten i den tredje operasjonen. 

I den fjerde og siste operasjonen som er beskrevet i Figur 1 brukte de vev fra kinnet slik at det dekket ganespalten uten tensjon og var godt vaskularisert gjennom hele operasjonen. Dessverre oppstod det omfattende opphovning i vevet i munnen mot slutten av operasjonen. Dexamethasone ble gitt intravenøst, katten fikk deretter hjertestans, sluttet å puste og døde. 


Figur 2. Ganespalte i den harde delen av ganen og snittene som er gjort (til venstre), før spalten ble lukket ved hjelp vev fra ganene som festes ved sutur-knuter (midten).  Bildet til høyre viser hvordan såret har grodd dag 7 etter operasjonen. Bildene er hentet fra Mahesh et al (2019). Dette er en langt mindre omfattende operasjon enn den som ble brukt av Defoor et al (2013).


Mahesh et al (2019) brukte den såkalte "overlapping flap technique" under generell anestesi på en 5 måneder gammel katt på en veterinærhøyskole i India. Katten hadde en 1.5 cm lang spalte i den harde delen av ganen og nærliggende vev fra ganen ble brukt til å "lappe" igjen spalten (Figur 2). Etter operasjonen fikk katten væske i 5 dager, før den gikk over til bløtt fôr og deretter fast føde. Suturene ble fjernet 14 dager etter operasjonen. Det oppstod ingen komplikasjoner og såret grodde fint etter operasjonen. 



Figur 3. Spalte i den myke og harde delen av ganen (foto og tredimensjonalt CT scan oppe til venstre). Bildene til høyre oppe er tatt under operasjonen og viser "flapen" som legges over spalten ved hjelp av sutur-sting. De har gjort seg ekstra flid med å bevare/unngå å skade hovedpalatinearterien. De nederste bildene fra venstre til høyre viser ganen og operasjonssåret dag 3, 7, 10 etter operasjon, 6 og 9 måneder etter operasjon. To måneder etter operasjonen ble det påvist to små hull / fistulas i ganetaket mellom hull og nese - men katten var i god form og hadde ingen kliniske symptomer 12 måneder etter operasjon. Bildene er hentet fra Garner et al (2022). 

Garner et al (2022) brukte en kombinasjon av den overlappende flap metoden og den glidende (medialt posisjonerte) flap metoden da de opererte en 4 måneder gammel hunnkatt (1.5 kg, korthåret huskatt) på en veterinærhøyskole i Frankrike. Katten var født med ganespalte med spalte både i den myke og den harde delen i ganen (Figur 3). Flap metoden der de henter / bretter over omkringliggende vev for å dekke over spalten er en anbefalt metode for behandling / kirurgisk korrigering av ganespalte hos hund. Metoden er imidlertid utfordrende og risikabel på små dyr som katter - der operasjonsområdet er mye mindre, de har mindre vev tilgjengelig (for å dekke spalten) og vevet er fragilt / skjørt sammenlignet med hos hund. "Flapen" / "vevslappen" var stor nok til å dekke spalten uten at det oppstod tensjon eller at blodforsyningen ble endret / skadelidende. Hode/skalle-veksten ble ikke påvirket av operasjonen. 


Referanser

Defoor J, Bosmans T, Doom M, Schwarzkopf I, de Rooster H (2013) The use of an islandized angular is axial pattern buccal flap for the reconstruction of a recurrent cleft palate in a cat. Vlaams Diergeneeskudig Tijdschrift 82(5): 350-355.

Garner P, Viateau V, Manassero M, Maruice E (2022) Surgically treated congenital cleft palate in a 4-month-old kitten: medium-term clinical and CT assessment. Journal of Feline Medicine and Surgery Open Reports 8(1).

Mahesh V, Kamalakar G, Ansar Kamran C, Nagaraja BN (2019) Surgical management of secondary cleft palate in a cat. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences 8(8): 2050-2053

Kommentarer