Resultatene fra DNA analysen av vår katt Puma er klar


Puma fotografert nå i helga av min sønn Sverre-Leander Sundset.


Puma har vokst masse. Hun er nå 7 måneder, 4.8 kg, og er en smellvakker, koselig og kjælen ung frøken. Denne helga har vi kost oss med pedikyr, bading, masse kos og lek.

Jeg har et spennende "kjæresteprosjekt" på gang - og er på dypdykk i stamtavler. DET er gøy! Også teller vi dager til "krembollen" Bellona kommer den 23. februar. Det gledes!

Som noen av dere kanskje husker er vi med i en pilot for en ny DNA test / screening beregnet for oppdrettere. Deltagere i denne prøvestestingen bidrar til å bygge opp en database for katterasen Maine Coon innenfor "MyCatDNA". Kontakt / initiativtaker for prosjektet / utprøvingen / pilotgruppen er Anne M Berge, WesterosCat Maine Coon i Fredrikstad. I denne nye DNA testen kartlegges en lang rekke sykdommer og «egenskaper» som ikke dekkes gjennom andre komersielt tilgjengelige DNA tester for katter. Denne nye DNA undersøkelsen som nå er under uttesting vil også (i motsetning til andre tester) gi faktisk genetisk variasjon hos katten - altså en mer eksakt verdi enn innavlsprosenten COI (complete inbreeding) som beregnes ut fra stamtavlen til katten. Denne nye testen vil også kunne brukes som et verktøy for å finne den mest ideelle genetiske kombinasjonen for avkom i en planlagt paring.

Nå fredag kom resultatene fra DNA testen av vår pus Puma (Nordic Lynx´s Crazy Kiss). Jeg har satt de offentlig slik at de som ønsker kan gå inn å se. Her finner dere resultatene. 

Som dere ser er Puma bærer av Erythrocyte Pyruvate Kinase (PK) Deficiency men ellers negativ for alle de andre sykdommene det ble testet for. Dette betyr at et viktig kriterie i valg av hannkatt til Puma er at den IKKE er bærer av samme gen (PK def) slik at man adderer opp sykdomsgenet / mutasjonen og dermed øker sjansen for at noen av avkommene skal bli syke. 

Testing for denne PK deficiency er anbefalt for flere katterraser inkludert Maine Coon katter. Katter som er bærere skal ikke tas ut av avl – men må kun pares med katter som er testet fri for mutasjonen, slik at man unngår syke avkom. Gjennom systematisk arbeid kan vi slik gradvis avle oss bort fra mutasjonen som gir PK mangel, uten at vi mister den genetiske variasjonen. Les mer om PK deficiency her.

Kommentarer