Kattungen Knerten har fått et nytt liv etter operasjon av medfødt ganespalte

Vår veterinær Julie Biti Teigmo på AniCura Katteklinikken / Dyresykehuset i Tromsø gjorde en fantastisk jobb med operasjonen av Knerten sin ganespalte - som har gitt Knerten et helt nytt liv! Kontrollen i dag viser at operasjonen var en suksess! Ganespalten har grodd pent sammen og er nå helt lukket.

Alterskjaer Thomas aka Tommeliten / "Knerten" i D-kullet vårt ble født med en spalte bakerst i den myke delen av ganen - se tidligere blog innlegg:

Avgjørelsen om operasjon ble tatt den 25. mars - da var Knerten 4 måneder gammel. Knerten hadde stagnert i vekt på ca 1800 gram - og han slet med forstoppelse. Vi ville derfor operere så raskt som mulig. 

Dato for operasjon ble satt til den 3. april (rett etter påske). Knerten fikk samtidig vaksine nr. 2 - slik at han skulle være best mulig beskyttet når han skulle besøke Dyresykehuset i forbindelse med operasjonen.

Knerten er forøvrig verdens kuleste kattunge å dra på biltur/bytur/veterinærbesøk med! "Snill, rolig og veldig håndterbar", noterte veterinær Julie i helseboka hans. 

Vi var veldig spente - alle sammen - da den store dagen kom! Det var en lang og krevende operasjon Knerten skulle gjennom. Gleden var stor da alt var vell overstått! Operasjonen gikk helt etter planen og var uten komplikasjoner!

Knerten fikk også en grundig skylling / tømming av tarmen som var svært oppfylt / forstoppet iom at han ikke ville / fikk til å spise pellets før operasjonen. 

Bildene nedenfor fra operasjonen er tatt av kirurg/veterinær Julie Biti Teigmo på AniCura Katteklinikken:


1: Ganespalten (ca 2.5 cm) klar for inngrepet. 



2: Kantene i ganespalten snittet og klargjort for sammensying. 


3: Ytterkantene av ganetaket ble snittet langs tennene for å redusere "spennet" i vevet slik at såret ikke skal gå opp etter operasjonen av ganespalten. Deretter ble det indre vevet mot nesen sydd igjen med suturer.


4: Til slutt ble det ytre vevet mot munnhulen sydd sammen. Her er ganespalten ferdig lukket.



Kontroll 12 dager etter operasjon. Operasjonssåret er vakkert grodd sammen!


Han fikk i etterkant av operasjonen medikamentell behandling med smertestillende / metakam, antibiotika og også laktulose mot forstoppelse. 

Nå som ganen er lukket klarer Knerten også å spise pellets og å drikke vann fra skål! Han la på seg hele 360 gram de første 12 dagene etter operasjonen. 

Han har også fått orden på fordøyelsen etter operasjonen - og sliter ikke lengre med forstoppelse. Dette er imidlertid noe vi må følge nøye med på videre i livet hans. Han bør få litt ekstra fiber i kosten. Og dersom det skulle oppstå ny problemer med forstoppelse senere må ha få grundig oppfølging - og hjelp med dette. 

Veterinæren har anbefalt oss å vente med sterilisering til han blir eldre i håp om at dette kan bidra til bedre tilvekst nå etter operasjonen. Testiklene er ikke kommet ned / ligger igjen oppe i buken.


Alterskjaer Chloe, og kattungene Alterskjaer Thomas (Knerten), Polyanna PP og Grace (20 uker). 


Knerten er blitt en ordentlig "kjendis" - med en stadig voksende fanklubb! Tusen takk til alle dere som har heiet på vår lille (s)katt! 

Hjertelig takk for all støtte og hjelp i denne krevende perioden - til Knerten sin veterinær Sarah i Malangen!

Tenk så heldige vi er som har lokal, topp ekspertise innen gane-kirurgi ved AniCura Katteklinikken i Tromsø. Tusen, tusen, tusen takk til stødige, fingernemme og superdyktige Julie! Det er så uendelig deilig at alt har gikk bra til slutt - at #operasjonganespalte ble vellykket - og at Knerten nå endelig er "friskmeldt"! 


Og selvsagt stor takk også til Agria Dyreforsikring! Det økonomiske sikkerhetsnettet for alle kattene våre!



Knerten har virkelig blomstret opp etter operasjonen - og er bare verdens nydeligste!!


Oppdatering 24. april 2024
Knerten ♥️
Hjertetyven vår
- som har vært den første jeg har tenkt på når jeg våknet
og den siste jeg har tenkt på før jeg sovnet
i alle dagene, ukene og månedene
frem til «operasjon ganespalte» -
er flyttet til verdens skjønneste familie -
som også har Knerten sin tante / søsteren til Chloe -
og jeg har ro i sjelen -
for der vet jeg at han får det godt

 
Knerten - klar for nye eventyr




Kommentarer